Nyelvek

Ajánlás az aikido edzések újrakezdéséhez

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának ajánlásával
 

Ajánlás az aikido edzések szervezett formában történő újrakezdéséhez, különös tekintettel az egészségügyi tényezőkre, azok kockázataira

 

Mint köztudott, az aikido gyakorlásához jelenleg nem kötelező a sportorvosi vizsgálat, de tény, hogy egy-egy edzés illetve a minősítő övvizsgák jelentős, fokozott fizikai igénybevételt kívánnak meg, különösen a magas fokozatú kyu (2. és 1. kyu), valamint a dan vizsgázóknál. Itt legtöbbször nem csak a vizsga időtartama jelentős tényező, - amely 45 percnél is több lehet – hanem az azt megelőző időszak is, amely több hónap, de akár egy év is lehet, mely alatt egyre intenzívebbé válik a felkészülés és nő a terhelés.

Az aikido gyakorlása során elsődleges, hogy ez a folyamat a gyarapodásunkat, fejlődésünket szolgálja (minden tényezőt figyelembe véve), ne pedig negatív élményeket, esetleges kudarcokat, netán tragédiákat okozzon. Fontos ez az aikidoka (aikidot gyakorló személy) szempontjából, de ugyanolyan fontos ez az oktató, edző, mester és vizsgáztató oldaláról is.

Fent említettek eredményessége, sikeressége az aikido megítélését, helyét, szerepét erőteljesen befolyásolják, illetve mindennek megszilárdítását segítik elő.

Jelenleg a jogszabályok szerint az aikido gyakorlását védettségi igazolvánnyal újra lehet indítani, nem nélkülözve az általános biztonsági és higiéniai szabályokat. Ez jelenleg a felnőtt lakosságra vonatkozik, hiszen még a fiatalabb korúak védőoltása ezután történik meg.

A gyerekeknél, utánpótlás korúaknál nagyobb biztonságot az ún. fészek-immunitás jelenthet, vagyis az, ha az egy háztartásban élő személyek rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A jogszabályi megközelítés mellett azonban más szempont is van.

Egyre többet hallunk az ún. post-COVID tünetegyüttesről. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttség után jóval később is jelentkeznek, jelentkezhetnek egészségügyi problémák.

Részlet az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott

Kereteket Ellátó Szolgálat által kiadott anyagból:

„Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. A szövődményes szívizomgyulladás következményei között a szívritmuszavar és hirtelen szívleállás akár fatális kimenetelű is lehet, melyek előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek.”

Azonban nem csak a COVID-helyzet üzenete, de az általános edzés-módszertani alapelv is az, hogy fokozatosan kezdjük el a terhelést, hiszen az elmúlt több hónapon át aikido edzés, specifikus mozgásgyakorlása nem történt és a testet-lelket is föl kell készíteni a nagyobb igénybevételre (fokozatosság elve).

Ám ennél még lényegesebb és súlyosabb kérdés a COVID fertőzöttség utáni állapot és edzés lehetőségének kérdése.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat állásfoglalásában az alábbiak olvashatóak:

„Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív sportolók esetén legalább 2 hétig szükségesnek tartjuk a fizikai kíméletet, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzését. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően leghamarabb az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően 3 héttel adható meg.

A 2-4 hetes pihenőidőt követően a versenyzésig fokozatosan, pulzuskontroll mellett lehet testedzést végezni, lehetőség szerint csapatorvosi felügyelet mellett.

Az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportágakon kívül minden más – közepes és magas kardiovaszkuláris kockázatú – sportág esetén szükséges a különleges eljárásrend alkalmazása.

Válogatott és olimpiai kerettag sportolókra vonatkozó különös rendelkezések

· Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív válogatott és olimpiai kerettag sportolók esetén az OSEI által biztosított komplex szűrővizsgálat eredményéig, de legalább az első tünetmentes napot követő 1 hétig szükségesnek tartjuk a fizikai kíméletet, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzését.

· Elhúzódóan tünetes (több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség) COVID-19 pozitív válogatott és olimpiai kerettag sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő az OSEI által biztosított komplex szűrővizsgálat eredményéig, de legalább az első tünetmentes napot követő legalább 2 hét.”

A fenti anyaghoz az egészségügyben több évtizede dolgozók köréből néhány olyan javaslat is érkezett, amely ismétlődött, így ebből néhányat szintén az aikido közösség figyelmébe ajánlunk.

Az egyik, hogy járványügyi kockázati szempontból szükséges lenne a kisebb létszámú csoportokban való edzés, állandó gyakorló párok, szellőztethető terem, tatami fertőtlenítése és személyi kézfertőtlenítés.

A másik, hogy a COVID-on átesetteknél, felnőtt vagy utánpótlás korúaknál, főleg ha kardiális vagy pulmonalis szövődmény volt, sportorvosi engedély vagy javaslat lenne célszerű az edzések megkezdéséhez. Ez védené a fentebb említett érintetteket.

 

A Nemzeti Aikido Szövetség - Magyaroszág kéri az aikidokákat, mestereket, edzőket, oktatókat, hogy a fentiek figyelembevételével nagyon körültekintően járjanak el az egészségügyi és a jogi szabályozás betartásával az edzések újraindításakor.

 

Nemzeti Aikido Szövetség – Magyaroszág Elnöksége

Nemzeti Aikido Szövetség – Magyaroszág Aikikai Dan Vizsga Bizottság

Nemzeti Aikido Szövetség – Magyaroszág Oktatási, Képzési és Technikai Bizottság

Nemzeti Aikido Szövetség – Magyaroszág Aikido Irányvonalak Vezetői